Консултантската компания Moody's Analytics прогнозира, че климатичните промени ще създадат щети на икономиката на света за $69 трилиона до 2100 г. при увеличаване на температурите с до два градуса по Целзий.

При покачване с 1,5 градуса по Целзий - ниво, което ще стабилизира климата, според експертите, щетите все пак ще бъдат значими - $54 трилиона. По-високо увеличение на температурите означава ще донесе и още повече щети, както и необратими ефекти за планетата ни.

Докладът посочва, че повишаването на температурите ще нанесе щети върху здравето и продуктивността на работещите, а все по-честите природни бедствия ще увредят критично важна инфраструктура, както и жилища и офис сгради. От компанията посочва, че климатичните промени "не са нещо, което се случва изведнъж, не са шок за икономиката", но "ще стават все по-тежки с всяка изминала година".

Най-вероятните директни ефекти върху здравето на хората ще бъдат носени от водата и въздуха зарази. Повишените температури ще позволят на комарите и мухите да се пренесат в нови региони, пренасяйки със себе си и опасни заболявания. В най-добрия случай, този ефект ще увеличи болничните, като ще увеличи и разходите за здравеопазване.

Продуктивността на работещите, особено земеделци, строители и други, които работят на открито, ще бъде сериозно намалена.

Най-тежко засегната страна ще бъде Саудитска Арабия - брутният ѝ вътрешен продукт ще намалее с над 10 процента до 2048 г. Moody's прогнозира и по-ниско търсене на петрол и природен газ. От 12-те най-големи икономики в света, Индия ще понесе най-голям удар.