Продажбите на електрически превозни средства, водородни превозни средства и хибриди ще надминат продажбите на автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2047 г., показва проучване на компанията Wood Mackenzie, цитирано от Oilprice.

Според WoodMac продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще съставляват 44% от общите продажбите на автомобили в световен мащаб през 2050 г. Все повече ще доминират продажбите на автомобили с нулеви емисии според проучването.

Делът на превозните средства с акумулаторни батерии се очаква да бъде 48% през 2050 г., продажбите на plug-in хибридни електрически превозни средства се очаква да представляват 5% от всички продажби на автомобили в световен мащаб, а автомобилите с горивни клетки ще имат 3% дял от световния автомобилен пазар.

До 2050 г. продажбите на електрически превозни средства всяка година ще достигнат 62 милиона броя, а общият им брой в световен мащаб ще бъде 700 милиона, според Wood Mackenzie.

Продажбите на електромобили ще бъдат ускорени от големите икономики, които си поставят обещаващи цели за нулеви нулеви емисии до 2050 г. Някои от тях дори предприемат мерки за забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили до 2050 г. Великобритания, например, забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., десет години по-рано от първоначално планираното.

В началото на годината в Съединените щати гигантът GM заяви, че ще се стреми елиминира всички емисии от новите лекотоварни автомобили до 2035 г. като част от стратегията да се превърне във въглероден неутрален бизнес от 2040.

Световните продажби на електромобили нараснаха миналата година на фона на пандемията.