През 2019 година в София ще се търсят хора за запълването на 82 971 работни места. В Пловдив ще са нужни 26 620 нови служители, а във Варна - 24 115 такива.

Като цяло две трети от работодателите у нас ще търсят нови служители през 2019 година, сочи проучване на Агенцията по заетостта, в което са включени мненията на близо 6000 фирми, цитирано от bTV.

От друга страна най-малко работници ще се търсят в градовете Разград, Видин и Кюстендил - съответно 1889, 2067 и 2197.

Според проучването през настоящата година компаниите в България ще търсят както висококвалифицирани служители, така и такива с по-ниска квалификация.

От една страна сред най-търсените експерти или служители със специфична правоспособност влизат шофьорите на първо място, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието.

В другата група най-голям глад на кадри има при машинните оператори, продавач-консултантите, шивачите, строителите и готвачите.

Изчисленията показват, че през следващите 12 месеца ще има места за наемането на повече от 100 машинни оператори и над 5600 шофьори.

В документа се разглежда още нуждата от служители през следващите 3 години. По-голямата част от компаниите или три четвърти от тях посочват, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование. На първо място ще се търсят инженери по електротехника, електроника и автоматика.

От друга страна най-малко работа ще има за завършилите право и химични технологии.