Очаква се през следващите пет години световната икономика да забави растеж заради напрежението, което удари по международната търговия и увеличи несигурността, пише Bloomberg.

Прогнозата е растежа на брутния вътрешен продукт на Китай да продължи да се забавя и да има по-малко значение за световния растеж в близко бъдеще. Делът на Китай от растежа на световната икономика ще намалее от 32,7 процента през 2018-2019 г. до 28,3 процента през 2024 г.

По-слабият световен растеж, който се очаква да намалее до 3 процента тази година - най-бавният от финансовата криза насам, ще засегне 90 процента от света, показват изчисления на Международния валутен фонд.

Кои икономики са ключови сега и къде ще се премести растежът след пет години? Използвайки данните на МВФ, Bloomberg изчислява кои ще бъдат основните двигатели след пет години.

Снимка 448742

Очаква се Съединените американски щати, които все пак ще допринасят значително за световния растеж, да паднат до трето място след Индия. Делът на Америка от световния растеж ще намалее от 13,8% днес до 9,2% през 2024 г., докато този на Индия ще се покачи до 15,5%.

Индонезия ще остане на четвърта позиция, като ще загуби едва 0,2 пр. п. до 3,7% през 2024 г. Великобритания ще изпадне от 9-тата си позиция чак на 13-то място.

Снимка 448741

Въпреки че делът на Русия в световния растеж е едва 2% и се очаква да се запази там и след години, страната най-вероятно ще измести Япония под номер пет. Страната на изгряващото слънце ще изпадне до 9-та позиция. Очаква се Германия да запази 7-мата си позиция и след пет години с около 1,6%.

МВФ казва, че двигателите на растежа сред топ 20 страни след пет години ще включват и Турция, Мекиско, Пакистан и Саудитска Арабия, докато Испания, Полша, Канада и Виетнам ще изпаднат от първите 20.