През тази седмица организаторите на Олимпиадата в Токио за пръв предложиха възможността тя да бъде отложена заради заплахата от коронавируса, който все още сковава икономиката на Китай, предаде Zero Hedge. Подобна идея обаче несъмнено ще окаже тежки финансови отражения.

До момента за организацията на игрите Токио е похарчил 12,6 млрд. долара, по данни на AP, но според одит на правителството сумата е поне двукратно по-висока. Това не е невъзможно, предвид данните, изнесени от професорът по икономика от Smith College Андрю Зимбалист, според когото изграждането на един от стадионите е струвал почти 1,5 млрд. долара.

Бюджетът на местният организационен комитет е възлизал на 5,6 млрд. долара, които са осигурени от частни източници. Цялата останала сума се поема от местните данъкоплатци, а само около 1 млрд. от нея ще бъде възстановен чрез продажба на билети за самите състезания. Но ако събитието бъде отложено, тези средства ще се забавят.

Рециклирано злато и сребро от смартфони ще бъде използвано за медалите за Олимпиада 2020

Рециклирано злато и сребро от смартфони ще бъде използвано за медалите за Олимпиада 2020

Дизайнът беше показан година преди началото на голямото спортно събитие

За колкото по-далечен момент бъде насрочен форумът, толкова по-малко от този милиард ще постъпят в града поради непрестанното увеличаване на паричното предлагане и подриването на покупателната способност на долара и йената.

Понастоящем обаче се дискутира отлагане за 2021 или 2022 г., според представителя на организационния комитет Харуюки Такахаши. "Международният олимпийски комитет ще има сериозен проблем, ако игрите се отменят изцяло", каза той пред Financial Times, изтъквайки също, че дори отлагането им ще донесе тежки финансови последици. "Само правата за излъчване в САЩ носят колосални приходи."

Събития като Олимпийските игри по принцип биват застраховани от МОК, припомнят от Zero Hedge, като организацията е платила почти 14,5 млн. долара по полицата за Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. и 12,8 млн. долара за Зимната олимпиада в Пьонгчанг, Южна Корея, две години по-късно.

За продажба: Бразилия търси купувач на изоставени спортни съоръжения след олимпиадата

За продажба: Бразилия търси купувач на изоставени спортни съоръжения след олимпиадата

Поддръжката на част от олимпийския парк е прекалено скъпа

"Но не е ясно дали такава полица е била сключена за Олимпиадата в Токио, тъй като, на въпрос дали игрите са застраховани и дали сумата е достигнала 20 млн. долара, президентът на МОК Томас Бах коментира: "Не знам, това не беше обсъждано на тази среща на ръководството." Би било шокиращо да няма застраховка за тези игри", посочват от Zero Hedge.

Но ако наистина липсва такава, загубите ще бъдат понесени от МОК, Япония и телевизионните компании, посочва спортният икономист към College of the Holy Cross в Уорчестър, Масачузец. "Средствата ще бъдат платени от нечий джоб, зависи от това как са сключени договорите", каза той.

Композицията на приходите на МОК е, както следва: 73% от телевизионни права; 18% от спонсорски договори и много малък дял от други източници. Телевизионните права за Олимпиадата в Рио са били на стойност от 4 млрд. долара, което означава, че, предвид постоянно растящият им темп, днес те може да са и над 5 млрд. долара, като контрактите за разпространителите, най-големите от които са NBC в Америка и Eurosport за почти цяла Европа, бяха подписани още през 2019 г.

ПИБ и VISA пускат нова банкова карта с логото Олимпиадата в Токио

ПИБ и VISA пускат нова банкова карта с логото Олимпиадата в Токио

Новите кредитни карти ще бъдат без такса годишна поддръжка за първите 12 месеца

МОК ще трябва да изгуби и сумите на спонсорските договори, а телевизиите - огромните рекламни бюджети, които се похарчват за излъчване покрай подобни грандиозни форуми. Ако игрите бъдат отложени, Япония ще трябва пък да преглътне плащанията на инфраструктурата - между 13 и 27 млрд. долара, както и пропуснатите ползи от липсата на огромния туристически наплив.

Съществува и друг вариант, при който Олимпиадата се случва, но пред празни стадиони. Дори и да оставим настрана колко приемливо ще е това за самите атлети, в този сценарий Япония ще е големият губещ, тъй като отново ще пропусне множеството хора, идващи в Токио, за да видят състезанията, докато за останалите по веригата ще е бизнес като обикновено.

Може би най-голямата загуба обаче не е монетарна. За атлетите, чиито професионални кариери в общия случай са не по-дълги от 15-ина години, загубата на една или две години, на фона на четири, прекарани в усилени тренировки и състезания, е колосална и невъзстановима.