Южна Корея планира да направи мащабни инвестиции през следващите години, за да изпревари Китай и Япония като лидери в производството на батерии за електромобили - една ниша, обещаваща сериозен растеж в бъдеще.

Страната се готви да вложи 40,6 трилиона вона или 35 милиарда долара в тази посока в следващото десетилетие. А Източна Европа има ключова роля в този план.

Пионерите на азиатската страна в тази посока са гигантите LG Energy Solutions, SK Innovation и Samsung, като и трите компании вече работят по свои заводи за батерии в страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Европа има план за €2,9 милиарда, с който да реши големия ѝ проблем в производството на електромобили

Европа има план за €2,9 милиарда, с който да реши големия ѝ проблем в производството на електромобили

Тя ще работи в тази посока с BMW, Tesla и още 40 други компании

"Тези компании ще бъдат ключови играчи, стимулиращи инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, както и в производството на батерии", посочват в официално съобщение от корейското правителство, цитирано от Bloomberg.

"Правителството ще положи всички усилия, за да подкрепи и да помогне за растежа на тази индустрия, която ще бъде жизненоважна част от икономиката на страната в бъдеще", се казва още в него.

И в момента Южна Корея е един от най-големите производители на батерии за електрически модели, като отговаря за една трета от световния пазар към първите 5 месеца на тази година. Производственият капацитет на компаниите от страната се е утроил за последните 4 години.

Заводи за батерии: Новото голямо състезание за милиарди в Европа, в което България не участва

Заводи за батерии: Новото голямо състезание за милиарди в Европа, в което България не участва

В Централна и Източна Европа ще бъдат изградени едни от най-големите заводи в следващите години

Междувременно наскоро LG обяви, че планира да насочи 15,1 трилиона вона в тази посока до 2030 година, включително 9,7 трилиона вона за развойна дейност. Това включва и създаването на специален институт за такива технологии, който трябва да отвори врати през 2023 година.

Част от вложенията на LG ще отидат в Полша, като един от заводите за батерии на компанията ще отвори врати в град Вроцлав през същата година. Общата инвестиция на гиганта в най-голямата европейска икономика е над 2,5 милиарда евро.

От друга страна SK Innovation се готви да вложи 2,3 милиарда евро в нови такива мощности в Унгария. Южнокорейското дружество вече има 2 фабрики в страната, като едната работи от миналата година, а втората трябва да бъде завършена през 2022 година, като общото вложение в тях е в размер над 1,3 милиарда евро.

Преди два месеца компанията потвърди, че ще изгради трети завод за акумулаторни батерии в Унгария. Отново в страната има база Samsung, като през тази година предстои да отвори втора такава в град Гьод.