Таксите за роуминг в рамките на ЕС ще бъдат премахнати от средата на 2017-а г. Новият приет закон от Съвета на ЕС включва и разпоредби за защита на отворения интернет достъп, съобщиха от EurActiv.

Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец, като това ще сложи край на законодателната процедура. Новият закон ще влезе в сила вероятно през ноември.

По-рано тази година беше постигнато споразумението между европейските институции за отмяна на роуминга. Таксите ще започнат да отпадат на 15-и юни 2017 г, което според ЕК "ще позволи на потребителите да плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС".

Според ЕК, още през април 2016 г роумингът ще бъде осезаемо по-евтин, защото операторите ще могат да добавят само малка добавка към нормалните цени за потребителите, които използват услугите им в чужбина: 0.05 евро за минута за съобщение, 0.02 евро за изпратен SMS и 0.05 евро за използван мегабайт данни.

Втората цел, предвидена в регулацията е защитата на достъпа на европейците до интернет. Това означава въвеждане на принципа на неутралност в европейското законодателство.

"Потребителите ще имат свободен достъп до съдържание по свой избор и няма да бъдат несправедливо блокирани или забавяни. Платено приоритизиране няма да бъде позволено", съобщиха от пресцентъра на ЕК. T.e. ЕК е предвидила забрана за големите компании да получават по бърз трафик на уебсайтовете си за сметка на по-малките.