Марио Драги изглежда се подготвя за още стимули за европейската икономика, подчертавайки, че продължаващите рискове го изискват, пише Bloomberg.

По време на годишния форум на Европейската централна банка в Португалия президентът на институцията посочи, че "ще бъдат нужни още стимули", ако прогнозата за икономиката не се подобри. По думите му, ново намаляване на лихвите остава като възможност - както и подновяване на покупките на активи.

След коментара му еврото поевтиня с 0,3 процента до $1,1185. 10-годишните германски облигации се покачиха, а възвръщаемостта падна до -0,3%.

Европейската централна банка трябва да се справи със забавянето на икономиката и ниската инфлация, която остава далеч от целта от близо до, но под 2 процента. Драги посочи, че геополитическите рискове, протекционизмът и уязвимостта на развиващите се пазари остават и натежават най-вече над производството.

Основните централни банки по света вече се връщат в режим на битка, след като търговското напрежение помрачи настроението на бизнеса и инвеститорите и удари световната икономика. Централните банки на САЩ, Великобритания и Япония ще проведат заседания тази седмица, което трябва да ни даде повече информация за притесненията им и бъдещите им действия.

В САЩ инвеститорите залагат, че лихвите ще бъдат намалени по-късно тази година, а централните банки в Австралия, Русия, Индия и Чили вече го направиха.

В Германия бе отбелязан спад в производството, който заплашва да зарази и останалата част от най-голямата европейска икономика. Бизнесът там не е бил толкова обезверен от юли 2016 г., показват индексите. Според икономистите растежът в еврозоната през 2019 г. ще бъде едва 1,2 процента - най-лошото представяне от шест години насам.

Според ЕЦБ инфлацията ще достигне 1,6% през 2021 г., а целта бе малко под 2%. Така Марио Драги ще напусне поста си през октомври като единственият президент на ЕЦБ, който никога не е повишавал лихвите.

Лихвите в Еврозоната остават на рекордно ниско ниво до средата на 2020-а

Лихвите в Еврозоната остават на рекордно ниско ниво до средата на 2020-а

Това решиха от ЕЦБ на днешното си заседание