Цената на медта и днес продължава да върви надолу. Причината не е пряко свързана с пазара на този метал, а е поради опасения от глобална рецесия, във връзка с "ястребовата" политика на централните банки да повишават лихвите за рефинансиране. Това сочат данни за търговията и коментарите на анализаторите, съобщава Reuters.

Тази сутрин фючърсите за медта за юли на борсата Comex поевтиняват спрямо предния ден с 0,56% до $3,99 за паунд (около 0,45 килограма).

На Лондонската борса за метали (LME), според резултатите от предишната търговска сесия, цената на един тон мед с доставка след три месеца падна с 1,25% до 8961,5 долара, цената на алуминия се понижи с 0,26%, до 2498 долара/т, а на цинка - с 1,51%, до 3523,5 долара/т.

"Цените на основни стоки като мед и алуминий падат поради опасения, че агресивното повишаване на основните лихви от Федералния резерв на САЩ и други централни банки, може да доведе до рецесия на световната икономика", пише Reuters.

Например Фед на САЩ повиши основните лихви със 75 базисни точки до 1,5-1,75%. Регулаторите по света "затягат" паричната политика в борбата с високата инфлация, но суровинните пазари се опасяват от негативни последици, които конкретно за тях означават намаляване на притока на ликвидност.

Защо медта поевтинява

Защо медта поевтинява

Фючърсите на алуминия и цинка също поевтиняват