Мексико се радва на успешна година за туризма.

Посещенията в страната удрят исторически върхове, които отчасти се дължат на скок в броя на пътуващите от САЩ заради отслабналото песо, заявиха от местното правителство, цитирани от Yahoo News.

Общо 35 милиона чуждестранни туристи са посетили втората най-голяма икономика в Латинска Америка през изминалата година. С това страната отчита скок от 9 на сто в сравнение с данните от 2015 година.

Посетителите от чужбина са оставили 19.5 милиарда долара в страната, като сумата е с 10.4 процента по-висока от данните за предходната година, сочат от туристическото ведомство.

От министерството обясниха, че туризмът е една от водещите индустрии за темпа на растеж на икономиката в страната.

Песото се срина през изминалата година, когато местната валута се потопи заради избора на Тръмп за държавен глава на САЩ.

Новият президент преговаря по въпросите, свързани със свободната търговия между САЩ, Мексико и Канада и се кани да построи стена по границата с латиноамериканската държава, чрез която да бори нелегалната миграция.

Повече от един милион души законно пресичат границата всеки ден заедно с 400 000 превозни средства. Но тази цифра може да се стопи, ако проектът за стената окончателно стартира.