Борсовите цени на памука на международните пазари надхвърлиха в края на миналата седмица 0,95 долара за фунт (0,454 кг), което е най-високото ниво от юни 2022 г., сочат данните на ICE Futures.

По време на търговията цената на мартенските фючърси достигна 95,2 цента за фунт, но след това леко се понижи до 93,8 цента за фунт памук.

По такъв беше беше регистрирана максималната цена от началото на юни 2022 г., когато суровината за голяма част от облеклото ни се търгуваше на 95,28 цента за фунт.

Цените на памука на международните пазари започнаха да нарастват през януари - към средата на същия месец те се колебаеха около 81 цента за фунт.

Китайски звезди атакуват Hugo Boss заради спорния памук от региона на Синдзян

Китайски звезди атакуват Hugo Boss заради спорния памук от региона на Синдзян

Миналата седмица назря скандал относно предложенията, че за производството на памук в региона е използван принудителен труд

Съгласно оценките на Министерството на земеделието на САЩ, за настоящата селскостопанска година производството на памук в света е намаляло с повече от 300 хил. бали до 112,8 милиона, основно в резултат на намалялото производство в Австралия и Бенин.

В същото време, обемът на годишното потреблението остава на ниво от 112,5 милиона бали, като увеличеното търсене от Китай се компенсира от спад при Тайланд, Турция и САЩ.

Най-големите производители на памук в света

Най-големите производители на памук в света

Той е най-важния нехранителен селскостопански продукт в момента