И марката Hugo Boss беше подложена на бойкот от страна на китайски знаменитости, заради позицията на компанията относно нашумелия наскоро скандал около памука, произведен в региона на Синдзян. Миналата седмица стана ясно, че няколко марки за дрехи и обувки също може да бъдат подложени на бойкот заради изявления, в които посочват опасенията си, че за производството на памук в западния регион на Китай се използва принудителен труд, пише Bloomberg.

Актьорът и певец Ли Ифън, който има повече от 60 милиона последователи в личния си акаунт в Weibo, е прекратил сътрудничеството си с Hugo Boss, според публикация в акаунта на агента му в Weibo. Още двама популярно певци Жу Джентинг и Уанг Линкай също ще прекратят работата си с марката.

Американски и европейски търговски марки като Nike и Zara също обмислят дали да използват памук от Синцзян и да рискуват да бъдат бойкотирани във втората по големина икономика в света. Магазините на Hennes & Mauritz в някои части на Китай са затворени от наемодателите, след като компанията изрази загриженост относно ситуацията в Синдзян.

Bтopият пo гoлeминa тъpгoвeц нa дpexи в глoбaлeн мaщaб Н&М e изтeглeн oт гoлeмитe мaгaзини зa eлeĸтpoннa тъpгoвия в Kитaй. Nіkе и Аdіdаѕ, ĸaĸтo и дpyги мapĸи ca изпpaвeни пpeд тeжĸи ĸpитиĸи, пишe СNN.

Защо Китай бойкотира H&M, Nike и други западни марки?

Защо Китай бойкотира H&M, Nike и други западни марки?

Преди месеци двете компнии обявиха, че са обезпокоени от твърденията, че за производство на памук в Синдзян е използван принудителен труд

Първоначално Hugo Boss публикува в акаунта си в Weibo миналата седмица, че "ще продължи да купува памука в Синцзян". По-късно обаче става ясно, че този коментар е неоторизиран и вече е изтрит според говорител на Hugo Boss.

В свое изявление компанията оповести, че не толерира принудителен труд и настоява други да последват примера й. Компанията "не е закупила стоки с произход от региона Синдзян от преки доставчици", се казва в изявлението.