Новите кандидати за ипотечни кредити в Полша са намалели с близо 71% на годишна база през август. Това показват данни на Бюрото за кредитна информация (BIK). В последно време имаше няколко повишения на на лихвените проценти в отговор на най-високата инфлация в Полша от 25 години насам, пише изданието Notes From Poland.

"Данните на Бюрото за кредитна информация през август показват, че високите лихвени проценти, по-строгите регулации и страхът от икономическо забавяне и дори възможна рецесия на практика са замразили търсенето на ипотеки", коментира главният анализатор в BIK Валдемар Роговски.

Европейската държава, в която банките предлагат 20-годишен ипотечен заем срещу 0% лихва

Европейската държава, в която банките предлагат 20-годишен ипотечен заем срещу 0% лихва

Друга банка пък ще предложи на инвеститорите 20-годишни облигации без лихва

Според експерта все още признаци за скорошна промяна в ситуацията. Броят на хората, кандидатстващи за ипотечни кредити, намалява от април 2021 г., дори преди да започне цикълът на повишаване на лихвените проценти. Средният размер на заявените кредити също започва да намалява, което може да означава, че възможностите на кредитополучателите да теглят заеми намаляват.

"Ако има още повишаване на лихвените проценти, търсенето на ипотеки ще бъде още по-намалено. В същото време може да се увеличи интересът към кредитните мораториуми през следващите месеци. Кредитополучателите, които досега не са го използвали, могат да изберат "кредитна ваканция", обясни Роговски.

В края на юли полското правителство въведе така наречените "кредитни ваканции", които позволяват спиране на вноските по заеми за два месеца на тримесечие за максимум осем месеца.

Почти 44% от отговарящите на условията са се възползвали от схемата, на фона на лихвените проценти, които се покачват до най-високото си ниво от почти 20 години.

През миналата седмица централната банка на Полша повиши лихвите за 11-ти път, с което цената на дълга в Полша достигна 6,75%, най-високото ниво от 2002 г. насам. Месец преди това пък стана ясно, че инфлацията неочаквано се е повишила до нов 25-годишен връх от 16,1%.

Заради драстичния спад в търсенето на жилища строителният предприемач Lokum, спря всички нови разработки и планира да съкрати персонала. Компанията работи в Краков и Вроцлав и коментира, че продажбите й са спаднали с 50% на годишна база през първата половина на 2022 г.

"За първи път в историята на компанията имаме ситуация, в която не искаме да стартираме нови инвестиции, заради лошото състояние, в което се намират клиентите", каза представител на управителния съвет на фирмата по време на резултатите от конференцията, цитирани от службата за финансови новини Strefa Inwestorów.

Според компанията не се предвижда намаление на цените на предлаганите апартаменти, тъй като те няма да покрият разходите за строителството. "На цената, на която продаваме апартаментите днес, би било трудно да строим. Тази ситуация може да продължи до две години", смятат експертите.