Държавата с най-дълга история на негативни лихви предлага на собствениците на жилища 20-годишни кредити срещу фиксирана лихва от 0%, пише Bloomberg. Предложението е на Nordea Bank и е за ипотечен кредит.

Дания е държавата в света, в която лихвите, определяни от централната банка, бяха отрицателни за рекордно дълъг период. През 2012 г. централната банка взе решението, за да защити кроната. И оттогава датчаните се радват на спад на лихвите по жилищните кредити.

Дания спира новите проучвания на газови и петролни находища

Най-големият производител на петрол в ЕС спира новите проучвания за газ и петрол

Решението ще струва на страната над £1 млрд.

Някога немислимата възможност да заемеш пари за две десетилетия без да платиш нито цент лихва идва в момент, в който централните банки изобщо не се замислят да повишават лихвите. Нито една голяма западна централна банка няма да го направи тази година, според проучване на Bloomberg.

Danske Bank A/S, най-голямата банка в Дания, също обмисля да предложи 20-годишни облигации без лихва. Това обаче не е първият път, в който това се случва. Още преди няколко години банките в страната, след като инвеститорите търсеха сигурно убежище за средствата си.

Как хората в Дания станаха по-богати въпреки пандемията?

Как хората в тази европейска страна станаха по-богати въпреки пандемията?

Общото финансово богатство на населението там вече достига 930 милиарда долара