В края на тежката 2020 година противно на очакванията се оказва, че датчаните разполагат с по-голямо финансово богатство, отколкото преди пандемията.

Нетните финансови активи на домакинствата в скандинавската страна, основно под формата на акции и облигации, са достигнали 5,66 трилиона крони или 930 милиарда долара към края на третото тримесечие на годината.

Това показват данни на централната банка на Дания, цитирани от Bloomberg. През изминалите две тримесечия финансовото богатство на датчаните се е увеличило с общо 709 милиарда крони.

Това е успяло да компенсира срива през първите три месеца на годината от 541 милиарда крони основно в резултат на загубите на фондовите пазари в резултат на пандемията.

Финансовото състояние на средното домакинство в Дания възлиза на около 2 милиона крони, но все пак много семейства имат по-малко от това. За неравномерното разпределение говорят и спестяванията за пенсии - около 43% от тях са на 10% от населението.

Според финансовата институция богатството на хората в Дания ще нарасне до нов рекорд през последното тримесечие на 2020 година. От централната банка очакват това да помогне за превъзмогването на негативния ефект от новото затваряне на страната, въведено през този месец, заради нарасналия брой на заразените с коронавирус.