Sun Hung Kai Properties, която е най-голямата компания за недвижими имоти в Хонконг, е започнала да предлага спасителни планове за наемателите си, включително понижаване на наемите в най-големите си търговски обекти, предаде Reuters. Причината са продължаващите протести в страната, която от края на миналата година официално е в рецесия.

Компанията притежава някои от най-големит молове в търговските региони на града, в които присъстват всички големи международни марки. За февруари понижението, което ще важи за повечето ѝ наематели, ще възлиза на 50%.

Конкурентната ѝ MTR Corp, която притежава молове в близост до някои метростанции, също е посочила, че ще понижи наемите за малките и средните си наемодатели, а, след като събере данни за международните си клиенти, също ще излезе с мерки за облекчаване на условията.

Такива ще предприеме и Link Real Estate Investment Trust, чиито наематели са предимно именно малки и средни бизнеси. Тя ще имплементира програма на стойност 10,2 млн. щатски долара за подобряване на условията за наемателите си, мерките в която ще включват разсрочено плащане, понижаване на лихвите при просрочено плащане на наема и предоставянето на грантове.

Пътникопотокът в Хонконг с историческо дъно заради протестите

Пътникопотокът в Хонконг с историческо дъно заради протестите

През ноември той е спаднал с най-високата си стойност за последните десет години

На фона на тези проблеми за сринатия имотен сектор в Хонконг, Morgan Stanley излезе с доклад за туризма, търговията и вътрешното потребление в страната, според който икономиката ѝ значително ще се влоши, а рецесията и ще се задълбочи, през настоящата година.

Банката разглежда три сценария:

  • Разпространението на коронавируса се понижава след февруари/март, при който допълнителният спад на растежа на БВП през първото тримесечие ще е между 1 и 2%;
  • Забраните за пътуване останат в сила по-дълго от очакваното, а възстановяването на производството в Китай се забави - между 2 и 4%;
  • Епидемията продължава още няколко месеца - между 3 и 4,5% по-нисък растеж през първото полугодие.