Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалната икономика, като според институцията сега тя ще се свие с 4,4% на годишна основа спрямо 4,9% при предишния си доклад. Въпреки това възстановяването няма да е гладко и безпроблемно, смятат те, тъй като мерките за социално дистанциране ще се наблюдават през цялата следваща година, а броят новозаразени ще се понижи навсякъде през 2022 г.

"Очакваме в известна степен рецесията през 2020 г. да е по-лека, макар и все пак дълбока", каза главният икономист на фонда Гита Гопинат. По думите ѝ причината за увеличаването на прогнозата е добрият растеж на развитите икономики и на Китай през второто тримесечие.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Заради проблемите с овладяването на болестта обаче институцията не просто занижи очакванията за спада през настоящата година, но и за растежа догодина. Според МВФ глобалният БВП ще нарасне с 5,2% през 2021 г. спрямо очакване от растеж от 5,4% през юни.

Ударът върху развиващите се икономики през тази година ще е от 3,3%, въпреки че в Индия например той ще надхвърли 10%. В САЩ БВП ще се свие с 4,3% през 2020 г., но Великобритания, Франция, Италия и Испания ще изгубят по около 10%.

Причината за този удар е именно спирането на вдигането на мерките и дори възстановяването на някои забрани, например забраната за пътуване или излизане, в много западноевропейски страни.

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна

А заради необузданите разходни политики на властите в развитите икономики, съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт при тях ще нарасне до 125% към края на следващата година. В развиващите се страни то ще е почти двойно по-ниско - 65%.