Подобно на България и Румъния очаква старта на летния туристически сезон, като над 40 хиляди посетители се очакват да отидат на море там по време на почивката покрай 1 май. Както и у нас обаче така и в северната ни съседка бизнесът се сблъсква с големия проблем на недостатъчното работна ръка.

Ресторанти и хотели търсят да наемат над 5000 души за готвачи, сервитьори, камериерки, баристи и други. Малко преди началото на май по-малко от 50% на сто от всички отворени позиции в Румъния са запълнени.

"Това е най-острият недостиг на служители за последните 28 години", посочва ръководителят на румънската федерация на работниците в туризма Мохамад Мурад, цитиран от Balkan Insight.

Експерти посочват, че с годините става все по-трудно да се намерят работници, тъй като тези с опит напускат страната, за да работят в хотели в чужбина или на круизи, където получават по-големи заплати.

От бранша посочват, че възнагражденията по морето там варират в зависимост от звездите на хотелите и ресторантите. Луксозните дават средно по 3000 евро заплата на добрите готвачи, а на камериерките - около 600 евро. Също така барманите в скъпите заведения могат да печелят средно по 1000 евро месечно.

В останалите хотели обаче камериерките получават заплата около 350 евро, а останалите от персонала - около 400 евро. Готвачите от своя страна могат да се договорят за възнаграждение от около 900 евро.

Все пак някои от работодателите дават възможност за допълнително възнаграждение под формата на бонуси, както и включена квартира и храна.

Представителите на бранша планират през тази година да разчитат значително и на чуждестранните работници. Според прогнозата през тази година те могат да достигнат 7000 души.