Котировките на петрола в четвъртък сутринта много леко спадат, след като се значително се покачиха предния ден.

В сряда пазарът беше подкрепен от данни за спад на стоковите запаси от суровината в САЩ, от одобрението на коронавирусната ваксина т Pfizer и BioNTech във Великобритания, както и от надежди за напредък в преговорите за споразумението ОПЕК +.

Цената на февруарските фючърси на Brent днес сутринта (9,30 ч. българско време) на лондонската борса ICE Futures се понижи с 0,01 долара до 48,24 долара за барел. По време на предишната търговска сесия Brent поскъпна с 0,83 долара (1,8%) - до 48,25 долара за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX поевтиняваха с 0,03 долара до 45,22 долара за барел. В сряда те зи контракти се вдигнаха с $ 0,73 (1,6%) до $ 45.28 за барел.

Според американското министерство на енергетиката търговските запаси от нефт в страната през миналата седмица са намалели с 679 хиляди барела, но запасите от бензин и дестилати са се увеличили.

Междувременно страните от пакта ОПЕК + постигнаха напредък по сделката за ограничаване на производството на петрол, съобщи Bloomberg, позовавайки се на делегати. ОПЕК + ще проведе среща в четвъртък след отлагане на преговорите за два дни, по време на които производителите на петрол се надяваха да постигнат консенсус.

Отлагането на срещата на ОПЕК + от 1 за 3 декември породи загриженост относно разногласията в рамките на алианса по отношение отлагането на увеличението на добива. Управляващият мениджър на Tyche Capital Advisors Тарик Захир, цитиран от MarketWatch, очаква страните производителки на нефт да се съгласят да удължат настоящото ниво на съкращение на производството с три месеца. В момента спадът на добива е 7,7 милиона барела на ден. При сегашните условия на сделката производството трябваше да се увеличи с почти 2 милиона барела на денощие от януари 2021 година.

Ако решението за удължаване на съкращенията не бъде взето, може да наблюдаваме значителен спад в цените на петрола, тъй като локдаунът и значително увеличение на заразените от коронавирус в САЩ ще засегнат търсенето на енергоносители, пише Захир.

Лидерът на демократическото мнозинство от Конгерса на САЩ, Стени Хойер заяви в сряда, че се надява да постигне споразумение за нов фискален стимул през този уикенд, пише MarketWatch. Ден по-рано двупартийна група от конгресмени предложи нов пакет от стимули за $ 908 милиарда.