Икономиката на Австралия нарасна с повече от очакването, като набра скорост през втората половина на година след увеличен износ. През периода от юли до септември икономиката се е повишила с 2,5 на сто спрямо миналата година. Растежът е с 0,9% по-висок от предишното тримесечие.

Въпреки забавянето при най-големия търговски партньор на страната – Китай и сриващите се цени на суровините износът се покачи и така даде тласък на австралийската икономика, предаде BВС.

Износът скочи с 4,6 процента през тримесечието, с което добави един процентен пункт към ръста на БВП.

Това се случва в период, в който австралийският долар падна с 9% при рекордно ниски лихвени проценти в страната, тъй като централната банка се опита да засили икономическата активност.

Валутата достигна до най-високото си ниво за близо 7 седмици до 0.7345 щатски долара, след като бяха обявени данните за растежа.

Според експерти обаче силното представяне при износа е малко вероятно да бъде продължително.

През последните години икономиката на Австралия отбелязваше умерен растеж, след като се вдигнаха инвестициите в минната индустрия, която бе ключов двигател за растежа повече от десетилетие. Ресурсните компании в страната са напът да намалят дейността си и производствените си разходи, за да се справят с потъващите цени на суровините.