Един от големите минуси на България в очите на чуждестранните инвеститори е нейната неразпознаваемост. Това коментира инж. Пламен Панчев, който е председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" и съуправител на "Тракия икономическа зона".

"Все още не успяваме да обясним, дори на Европа, какво представлява България и какви възможности за инвестиране има", заяви той в интервю за BloombergTVBulgaria.

По неговите думи предимствата, които може да предложи страната ни на инвеститорите са много повече от недостатъците. Сред тях са политическата стабилност, икономическият растеж и нивото на данъчните ставки.

"На пръв поглед предимствата са много повече. Вярно е, че държавата не е толкова голяма, но се опитваме да компенсираме", смята инж. Панчев.

30 000 служители и €1.5 милиарда инвестиции: Историята на "Тракия икономическа зона"

30 000 служители и €1.5 милиарда инвестиции: Историята на "Тракия икономическа зона"

Основателят на клъстъра инж. Пламен Панчев пред Money.bg

Според експерта е нужно дълго време, за да се изгради доверието към България.

"С годините се ражда и доверието. Не казвам, че е лесно да се работи и с общините, и с държавата, но когато си разпознаваем, когато познават и това, което си направил, отношението е адекватно", посочва той.

"Когато един чужд инвеститор дойде, той се обръща към държавата и общината, но и към успели в страната инвеститори. От тях получава информация и това е най-нормалният начин да стигнат до нас или поне така бе допреди 7-8 години. След това ние започнахме да ставаме доста активни извън България и да участваме в редица международни форуми", коментира той по отношение на развитието на най-голямата индустриална зона у нас.