Най-голямата вятърна централа на Западните Балкани отваря врати в Сърбия.  

Vetroelektrane Balkana (WBEG), която се притежава от Tesla Wind - джойнт венчър на базираната в Обединените арабски емирства Masdar, Taaleri Energia и германската финансова институция за развитие DEG - официално откри централата Cibuk 1. Това е най-големият търговски проект за вятърна енергия в Сърбия и Западните Балкани, съобщи SeeNews.

Консорциумът е инвестирал 300 милиона евро (331 милиона долара) в изграждането на вятърната централа с мощност 158 мегавата. Централата е разположена на обща площ от 37 квадратни километра, като там са изградени 57 вятърни турбини.

Обектът се намира до Войводина, на 50 километра североизточно от столицата на Сърбия Белград. Централата ще осигури устойчива енергия без емисии на 113 000 домакинства, като по този начин ще се избегне изхвърлянето на около 370 000 тона въглероден диоксид в атмосферата годишно.

"Cibuk 1 е не само смела декларация за дългосрочните амбиции на Сърбия за възобновяема енергия и нейния ангажимент да модернизира енергийния си сектор, но и инвестиция в енергийната сигурност на страната", коментира изпълнителният директор на Masdar Мохамед Ал Рамахи.

WEBG е изцяло собственост на Tesla Wind, съвместно предприятие между Masdar (60%), Taaleri Energia (30%) и DEG (10%).

"Освен свързаното с централата разширяване на инфраструктурата и ползите за местни общности, вятърната централа не само ще допринесе за икономическия растеж в Сърбия, но ще окаже и положително влияние върху икономическото развитие на целия регион", каза от своя страна старши директорът на DEG за Близкия изток, Европа и Централна Азия Туран Каглаян.

Проектът подкрепя ангажимента на Сърбия да произвежда 27% от вътрешните си енергийни нужди от възобновяеми енергийни източници до 2020 година, като същевременно помага да намали зависимостта си от производството на въглища.

Станцията също така създаде 400 работни места по време на строителството и разви местната инфраструктура с 50 километра нови пътища.

Masdar е водещ разработчик и оператор на мащабни проекти, свързани с доставяне на електроенергия и намаляване на въглеродните емисии. Компанията има такива проекти в страни като ОАЕ, Йордания, Египет, Мароко, Мавритания, Великобритания, Испания, Сърбия и Черна гора.

Европа има място за 11 милиона вятърни турбини и те стигат за захранването на цялия свят с ток

Европа има място за 11 милиона вятърни турбини и те стигат за захранването на цялия свят с ток

Това изчисляват експерти