В САЩ откриха находище на литий, което може да се окаже най-голямото в света. То е открито в древен американски вулкан, който се е образувал преди около 16 милиона години, според скорошно проучване.

Потенциалното откритие е около вулканично образувание Макдермит на границата на Невада и Орегон. Според проучването се предполага, че може да има 20-40 милиона метрични тона литий в пласт от глина, който се намира в активния вулкан, пише Business Insider.

Проучването е финансирано от Lithium Americas и дори вулканично образувание Макдермит да съдържа най-голямото находище на литий в света, все още не е ясно дали би било икономически целесъобразно да се добива литий.

Китай слага ръка върху най-големите резерви на литий в света със споразумение за $1 милиард

Китай слага ръка върху най-големите резерви на литий в света със споразумение за $1 милиард

Той ще се използва най-вече за производство на батерии и за производство на електромобили

Цената на акциите на Lithium Americas се повиши със 7% в деня след публикуването на проучването, а акциите скочиха с още 4% вчера. Компанията държи литиевата мина Thacker Pass в южния край на Макдермит.

Lithium Americas прогнозира да добива литий от своята мина Thacker Pass през 2026 г. Ако мината се окаже толкова успешна, колкото компанията вярва, че може да бъде, това може да доведе до огромни промени в света, защото САЩ ще имат по-голям потенциал да станат независими в глада си за литий. В момента китaйcĸитe ĸoмпaнии yпpaвлявaт близo двe тpeти oт глoбaлнaтa oбpaбoтĸa и paфиниpaнeтo нa литий.

Преди това потенциално откритие се смяташе, че най-голямото находище на литий се намира в Боливия.

Литият е важна суровина - той се използвана в батериите на редица устройства от смартфони до електрически превозни средства.