В края на януари Боливия подписа споразумение за 1 милиард долара с китайските фирми CATL, BRUNP и CMOC (или познати като CBC) и боливийската държавна компания Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) за проучване на находища на литий в южноамериканската страна.

CBC се занимават основно с добив на литий, рециклиране на батерии и добив на метали.

Президентът на Боливия Луис Арсе и държавнатра YLB изчисляват, че ценният метал ще може да се изнася до първото тримесечие на 2025 г. Президентът мечтае за "ерата на индустриализацията на боливийския литий" и по време на реч риторично попита: "Колко години трябваше да минат, преди страната да поеме по правилния път да се наслади на един от своите природни ресурси, толкова високо ценен в днешно време?".

Светът се нуждае от литий повече от всякога. Две бедни страни от Латинска Америка чакат този момент

Светът се нуждае от литий повече от всякога. Две бедни страни от Латинска Америка чакат този момент

И преследват интересите си

Отговаряйки на критиците в националната и международната опозиция, Арсе заяви, че Боливия разполага с "правилната" технология за експлоатация на ресурса и ще започне изграждането на две модерни съоръжения за експлоатация в югозападния регион на страната. В момента обаче няма план за изграждане на допълнителни съоръжения, пише азиатското списание The Diplomat.

Китайските CBC ще отговарят за изграждането на "инфраструктура, магистрали и необходимите условия за бърз старт на работата на заводите". Те ще координират дейностите по добива с YLB.

Боливийската държавна компания и Министерството на въглеводородите на страната очакват всяко съоръжение годишно да се добиват 25 000 тона литий. Извлеченият метал ще се използва най-вече за производство на батерии и за производство на електромобили и електронни устройства.

Остава неясно обаче дали добитият и преработен литий ще бъде изнасян за Китай - по принцип страната е топ вносител на ресурса. Китайските компании управляват близо две трети от глобалната обработка и рафинирането на литий.

Китай внася голяма част от лития от Чили и Аржентина - другите два члена на т. нар. южноамериканския литиев триъгълник. Той използва лития за производството на различни продукти, като батерии, електронни устройства и части за електрически превозни средства.

В момента Китай се опитва да разположи добива си на литий на стратегическо място, предвид потенциалните рискове по веригата на доставки. Континенталната част е дом на около 25% от световните ресурси.

Управляващата социалистическа партия в Боливия MAS твърди, че ще запази пълен контрол върху процесите на добив, преработка и комерсиализация.

Боливийската опозиция оспори това твърдение. Карлос Арзе от Центъра за изследвания на труда и развитието на селското стопанство в Ла Пас твърди, че споразумението нарушава основополагащите правила на YLB.

Правилата, според Арзе, ясно показват, че никоя чуждестранна фирма не може да участва в добива на литий, а само в обработката. Други водещи фигури в опозицията заговориха дори за опасността от "денационализация на лития" в Боливия.

Светът изпитва глад за литий

Светът изпитва глад за литий

Цените на редкия елемент се покачват на фона на търсенето

Боливийският минен и енергиен експерт и за кратко бивш ръководител на YLB Хуан Карлос Зулета също изрази резерви относно процеса на извличане на литий, заявявайки, че " това, което не знам, е дали ще има полза за страната".

Президентът на YLB Карлос Рамос заяви, че компанията не е подписала никакво споразумение с чужда държава, а по-скоро с конкретен корпоративен консорциум и че Боливия поддържа суверенитет върху своите процеси на комерсиализация на природните ресурси.

И все пак сделка има - тя е е резултат от продължило месеци наддаване, което стартира през есента на 2022 г., в което участваха също американски, руски и аржентински компании. Сделката дойде и след седмици на бурни протести в районите за добив.

Цената на лития в момента е 47 250 долара за тон, въпреки че достигна своя връх от 74 475 долара за тон през октомври миналата година.