След нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции, надпреварата за намиране на нови източници на литий продължава. Перспективата за изчерпване на редкия елемент е най-лошият сценарий за много страни. Все пак това е важен компонент в литиево-йонните батерии, използвани в електрическите превозни средства. Търсенето на електромобили нараства и заради рекордните цени на газа, потреблението на литий и цените на лития също се увеличават. Така фокусът се измести към Африка като източник на литий, пише Oilprice.

Китай например фокусира усилията си за търсене на литий в Африка, която се оказва съкровище от "зелени" минерали. Китай е не само един от най-големите пазари за електромобили в света, но произвежда около 80% от световния литий. Все пак страната иска повече. Смята се, че около половината от общите литиеви ресурси в света са в Южна Америка и Австралия. Интересът към Африка също нараства.

Според анализ на агенция Reuters компании в световен мащаб преразглеждат проекти, които преди са пренебрегвали. Освен това интересът на Китай към Африка насърчи десетки страни да гледат на континента като потенциален източник на литий. Още през май някои африкански страни обсъдиха уникална програма "Investing in African Mining Indaba". Целта беше да се обсъди значителния бизнес потенциал на зелените метали и други ценни минерали.

Експертите заключиха, че преходът към нисковъглеродно бъдеще ще предизвика търсенето на ресурси от някои метали. Според този доклад южноафриканският енергиен министър е заявил, че Африка има изобилие и неизползвани ресурси. Сред най-ценните са литий, мед, кобалт, никел и цинк.

Аржентина може да стане основен източник на литий в световен мащаб

Южноамериканската страна, която може да стане основен източник на литий в световен мащаб

Стратегическото значение на държавата на става очевидно

Междувременно цените на лития се покачват на фона на рязко търсене

Неотдавнашен доклад на "Гласът на Америка" нарече търсенето на литий "новата златна треска". Цените на лития са се увеличили с близо 500% през последната година. Разбира се повечето експерти очакват тази тенденция да продължи известно време.

Според доклад на Reuters китайският конгломерат BYD е в преговори за закупуване на шест нови литиеви мини в някои африкански страни. Междувременно в Демократична република Конго китайският минен гигант Zijin води съдебна битка с австралийската компания AVZ. Който спечели, ще получи контрол над мината Маноно - вероятно най-голямото находище на литий в света.