Лидерът на най-голямата икономика в Европа германският канцлер Олаф Шолц тази седмица беше в Латинска Америка в търсене на нещо много важно: литий.

Той разговаря с лидерите на Аржентина, Чили и Бразилия или така наречения литиев триъгълник, където са едни от най-големите световни запаси от търсения метал, който той се счита за основен за революцията на чистата енергия в неговата страна.

Китай преследва подобна стратегия на влияние в региона. Страната не пести от договори за литий в тези три страни, за да се справи с нарастващото търсене в собствения си производствен сектор, пише Quartz.

Истории като тези със Китай и Германия са поредните промени в дългата векове история на чуждестранни правителства и корпорации, търсещи печалби в бедни страни, богати на природни ресурси, често използващи евтина работна ръка.

Ни сега лидерите на най-влиятелните държави в света се сблъскват с нова съпротива в Латинска Америка, която е наясно със стойността на своите запаси от литий. Това означава, че много латиноамерикански правителства ще бъдат по-трудно убеждавани да сключват сделки с тях.

Светът изпитва глад за литий

Светът изпитва глад за литий

Цените на редкия елемент се покачват на фона на търсенето

Големите планове на Чили за минни компании

По време на посещението си в Сантяго Шолц, позовавайки се на призивите на президента Габриел Борич за засилено регулиране на околната среда и труда, отбеляза високите стандарти на Германия, когато става въпрос за труда, което предполага, че страната му би била идеален партньор във всички нови договори за добив на литий.

По време на първата година от управлението си, Борич превърна в основен приоритет управлението на минни компании, както чуждестранни, така и местни. Президентът обаче отхвърли предложен проект за добив на желязна руда на стойност 2,5 милиарда долара в северно Чили, заради близостта му до резерват за диви животни.

"Не искаме проекти, които унищожават страната ни", каза Борич по време на президентската си кампания.

Това е голям обрат, в сравнение с политиката на предишния чилийски президент Себастиан Пинера, който подкрепи създаването на мината, наречена Dominga Project и разхлаби регулациите за добив, като казваше, че е про-бизнес настроен.

Междувременно Борич многократно призовава за създаването на държавна литиева компания, която да покани чуждестранни компании като миноритарни партньори. Неговото правителство иска държавен контрол върху огромните запаси от литий в Чили, което ще бъде начин да наложи радикални реформи в индустрията.

Боливия и производството на батерии

Ляво настореният президент на Боливия Луис Арсе също има големи планове за запасите от литий в страната си.

Миналата седмица беше сключена сделка за милиарди долари с Contemporary Amperex Technology, който е основен китайски производител на батерии, за съвместно започване на процеса на развитие на местен сектор за производство на батерии.

Това не е обикновена инвестиция - за първи път Боливия настоява да бъде включена в двете основи на промишления процес: добив на литий и производство на батерии. Производството на продукти от суровините им е липсващата стъпка, която пречи на икономическото развитие в богатите на суровини страни.

Боливия има най-богатите резерви на литий в света - около една четвърт от световното предлагане (или 39 милиона тона). И все пак е най-бедната страна в Южна Америка. Около 40% от хората живеят в бедност.

Боливия няма големи възможности за обработка на литий. Страната е произвела 543 тона през 2021 г. в сравнение с Австралия, най-големият износител на литий в света, който може да се похвали с годишно производство от около 550 000 тона.

Сега Боливия има шанса да спечели от бума в търсенето и радикално да промени икономиката.