Може да звучи странно, но една от най-големите (и икономически силните) африкански страни работи върху собствена космическа програма.

Нигерия е решила да развие космическите проучвания и дори да изпрати човек на Луната, пише CNN Money.

Изданието е посетило космическата лаборатория в страната, за която казва, че не е върхът на технологиите. Въпреки това амбициите са големи: „винаги сме казвали, че нигерийската космическа програма няма да бъде само за повишаване на егото”, казва Мохамед, директор на програмата.

„Не сме част от съзтезанието за Луната, не сме част от съзтезанието за Марс”, продължава той. „Това, което търсим от космическата програма, е как да създадем решения за повечето от проблемите ни”, допълва той.

Една от целите на програмата е създаването на сателит до 2018 година. За 2030 година Мохамед се надява на изстрелване на собствен сателит от нигерийска територия. А след това? Той иска да изпрати човек на Луната.

Той обаче среща сериозна критика за идеите си. Противниците му искат да знаят как страната отделя толкова много пари за космически изследвания, след като 70 процента от населението й живее под прага на бедността, а икономиката е изправена пред рецесия.

Мохамед обаче има отговор за тях. Той дава пример с трите сателита, които Нигерия вече използва. Благодарение на тях страната е създала регионална климатична карта. Освен това чрез тях правителството следи по-добре терористичната група „Боко Харам”.

Началото на нигерийската космическа програма е поставено преди 8 години от общо 6 учени. Днес по нея са ангажирани вече 2000 души, от които 70 учени и 50 в процес на увеличаване на квалификацията.