Нигерия планира да кандидатства за заем на стойност 1 милиард долара от Световната банка.

Целта на искането ще бъде да се подпомогне бюджетът на страната за тази година, след като депутатите одобриха предложенията на правителството за разходите, каза нигерийският финансов министър Кеми Адеосун, цитиарн от Bloomberg.

Западноафриканската държава вероятно ще започне и продажбата на европейски обгигации на стойност 1 милиард долара тази седмица.

Крачката се налага, тъй като правителството на Мухамаду Бухари се опитва да запълни недостига на финансиране в страната, причинен от спада в цената на петрола, който е в основата на износа на Нигерия.

Властите в Нигерия залагат на планиран рекорден бюджет от 7300 милиарда наира, която сума се равнява на 24 милиарда долара през тази година, за да помогнат на икономиката да се съвземе от най-лошия си спад от повече от две десетилетия насам.

Международният валутен фонд прогнозира БВП-то на Нигерия да се свие с 1.7 на сто през 2016 година.

Африканската банка за развитие отпусна на африканската държава кредит на стойност 600 милиона долара през ноември, за да се инвестира в производството на електроенергия, построяването и поддържането на пътища, железопътни линии и пристанища.