Хърватия се превърна в новата любима дестинация на европейците и през последните години записва рекорден брой посетители. В края на 2017 година властите в страната прогнозираха, че броят на туристите в страната ще достигнат нов връх - 20 милиона души през тези 12 месеца.

В същото време натоварените дестинации и скока в цените там бавно "убиват" вътрешния туризъм, тъй като много от хърватите не могат да си позволят да почиват в родината си.

През миналата година хърватските дестинации са били посетени от 18,5 милиона туристи. Едва 2 милиона от тях обаче са били граждани на страната, разказват в свой анализ от сайта Balkan Insight. По отношение на вида места за настаняване, повечето хървати избират да отседнат при роднини и приятели, за да си спестят разходите по хотели.

Балканската страна, която е 2 пъти по-малка и очаква 2 пъти повече туристи от България

Балканската страна, която е 2 пъти по-малка и очаква 2 пъти повече туристи от България

Секторът допринася за над 10% от икономиката на държавата

И те са сред късметлиите, които въобще пътуват в родината си. Официалните данни на хърватското статистическо бюро показват, че от населението над 15 години 56,9% или 2,1 милиона души въобще не са пътували с преспиване през 2017 година. Като причина за това 55,2 на сто от тях посочват липсата на достатъчно средства.

От Хърватското туристическо бюро (HTZ) казват, че неизбежно цените в сектора оказват влияние върху връзката между търсенето и предлагането на услуги в сектора. Те съветват живеещите в страната да почиват извън сезона, когато нощувките са по-евтини.

"Ако говорим за настаняването, решението е да се търсят възможности преди или след сезона, когато чуждестранният туризъм е по-слаб, а доставчиците на туристически услуги са по-склонни да стимулират търсенето чрез сваляне на цените", посочват от HTZ пред Balkan Insight.

Туристи ще има на едно от най-желаните места в Хърватия само ако... се държат добре

Туристи ще има на едно от най-желаните места в Хърватия само ако... се държат добре

Местнитет власти въвеждат строги изисквания, които трябва да гарантират спокоен живот за жителите

Някои туристически компании са открили и друг начин, с който да привлекат хърватите като клиенти. Такива в столицата Загреб предлагат еднодневни екскурзии до най-близките морски курорти с автобус. Най-вече те правят пътувания до Нови Винодолски, Селце и Крък.

През лятото такива пътувания се организират всяка седмица от четвъртък до неделя, като цените са около 13 евро на човек. За сравнение средната цена за апартамент в някой от курортите е около 63 евро. В най-известните дестинации средните разходи са около 84 евро на нощувка или точно 10% от средната месечна заплата в Хърватия от 840 евро.

И цифрите говорят, че този подход е повече от успешен. През 2017 година хървати над 15 годишна възраст са извършили 4,3 милиона еднодневни пътувания.