Разположеният на брега на Адреатическо море Сплит е един от най-посещаваните градове в Хърватия, като с население от малко над 150 хиляди души на година той посреща над 2 милиона туристи годишно.

Именно заради огромния наплив на посетители там местните власти са решени да вземат мерки, за да гарантират по-спокоен живот за жителите на Сплит.

В интервю за местното издание Visit Split кметът Андро Крстулович посочва, че приветства топло всички чуждестранни туристи, но е необходимо да бъдат въведени нови правила, които те ще трябва да следват.

Той посочва, че гражданите на Сплит имат нужда от повече тишина и спокойствие особено през нощта и посетителите на хърватската дестинация ще трябва да се съобразяват с това в бъдеще.

Британците се отказват от Испания, избират България и Хърватия за почивка

Британците се отказват от Испания, избират България и Хърватия за почивка

Възобновява се интересът към Турция и Северна Африка

В допълнение Крстулович посочва, че грубото отношение на туристите няма да се толерира, а също така и те ще трябва да бъдат облечени "подходящо", когато се разхождат из града.

"При неспазване на тази разпоредба ще бъде налагана глоба в размер на 67 евро в момента на нарушението. В случай, че се стигне до процедура за доказване на нарушението, глобата може да достигне 134 евро", обяснява кметът.

Вторият най-голям град в Хърватия и най-големият в страната на Адреатическо море е основна притегателна точка за туристите. През последните години обаче притесненията на местното население заради нарасналия поток от посетители растат. Много от гражданите се оплакват от прекаления шум, както и от лошото отношение на чужденците там.

Балканската страна, която е 2 пъти по-малка и очаква 2 пъти повече туристи от България

Балканската страна, която е 2 пъти по-малка и очаква 2 пъти повече туристи от България

Секторът допринася за над 10% от икономиката на държавата