Проект с мощност 605 мегавата (MW) в Германия вече носи титлата на най-голямата слънчева ферма в Европа, измествайки фотоволтаична централа в Испания от първото място.

Слънчевата централа Witznitz близо до Лайпциг е собственост на германската инвестиционна компания HANSAINVEST Real Assets.

Компанията, която работи по проектът MoveOn Energy ще инсталира още 45 MW мощност и ще я свърже към мрежата до лятото на 2024 г. От този момент слънчевата централа ще включва над 1,1 милиона модула.

Как едно индианско племе изгражда соларна централа за $1 милиард в САЩ

Как едно индианско племе изгражда соларна централа за $1 милиард в САЩ

Очаква се строителството на Sun Bear да започне по-късно тази година

Паркът е разположен върху над 500 хектара на бивша мина за въглища. Той ще произвежда достатъчно чиста електроенергия за захранване на около 200 000 домакинства и ще спести около 250 000 тона емисии на CO2 годишно, пише Elektrek.

Миналата година с Shell Energy Europe беше договорено дългосрочно споразумение за закупуване на електроенергия за около 600 MW чиста енергия на Witznitz.

Румъния ще бъде водещ пазар за разпределяне на соларна енергия в Европа през 2023-а

Наша съседка ще бъде водещ пазар за разпределена соларна енергия в Европа през 2023-а

През 2023-а година се очакват 270 гигавата нови нсталирани слънчеви мощности да бъдат в световен мащаб

Соларната ферма в Испания, която сега е изместена на второ място, е проектът Núñez de Balboa с мощност 500 MW в региона Естремадура.