Обединените арабски емирства планират да инвестират 10 милиарда лири (13,8 милиарда щатски долара) във Великобритания през следващите 5 години,съобщава Reuters, цитирайки суверенният фонд на Абу Даби. Той се нарича Mubadala и ще разпредели средствата в британския енергиен преход, в инфраструктурата, технологиите и науката.

Новината идва след посещението в Лондон на фактическия владетел на Обединените арабски емирства - , престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед ал Нахян, който се срещна с британския премиер Борис Джонсън.

650 милиарда лири и 425 000 работни места годишно: икономическият план на Великобритания

650 милиарда лири и 425 000 работни места годишно: икономическият план на Великобритания

Рекордните разходи ще бъдат насочени към инфраструктурата на Обединеното кралство през следващото десетилетие

"Днешното разширяване на нашето партньорство за суверенни инвестиции ще спомогне за ускоряване на финансирането и иновациите в ключови сектори, които са основополагащи за икономическия растеж и на двете нации", заяви изпълнителният директор на Mubadala - Халдун Мубарак.

Финансовите ексепрти побързаа да коментират в британските медии, че тези инвестиции са повече от добре дошли след сериозната криза, в която се намира Великобритания, причинена от Brexit и от продължаващата пандемия. Инфлацията в страната расте с най-бързия си темп от 10 години насам.

Актуалните данни са ново доказателство за това, че отварянето на страната след пандемията доведе до бързо поскъпване на редица стоки. Нарасналите разходи за суровини и за заплати донесоха допълнителен натиск върху икономиката.

С растящите цени на жилищата, възнагражденията и стоките добавят допълнителен натиск върху правителството, централната банка и бизнеса. Допълнителен негативен ефект има и острият недостиг в страната на ключови продукти.

От централната банка прогнозират, че инфлацията във Великобритания ще достигне 4% до края на 2021 година и ще тръгне обратно надолу към 2 на сто през 2022 и 2023 година.

Инфлацията във Великобритания расте най-бързия си темп от 9 години насам

Инфлацията във Великобритания расте най-бързия си темп от 9 години насам

Ръстът на показателя изпревари очакванията на икономистите