Великобритания има нов икономически план за излизане от кризата през следващото десетилетие. Британките медии съобщават, че за целта страната ще вложи рекордните 650 милиарда лири за развитие и подобрение на инфраструктурата. Според плана това ще доведе и до отварянето на 425 000 нови работни места на година.

Най-общо казано стратегията е търсене на работна сила въз основа на планирани инвестиции в различни проекти и програми - в по-краткия четиригодишен период до 2024/25-а година. Органът за инфраструктура и проекти изчислява, че над 425 000 лица ще са необходими всяка година за изпълнение на планираните първоначални инвестиции в размер на 200 милиарда лири. Те са част от обещанията на правителството за възстановяване на икономиката чрез по-добри допълнителни разходи.

За първи път от 1950-а: Великобритания не е сред топ търговските партньори на Германия

За първи път от 1950-а: Великобритания не е сред топ търговските партньори на Германия

Компаниите в страната бързо сменят британски доставчици за сметка на такива от ЕС

За да помогне на бизнеса да взема критични решения, когато страната излезе от кризата, породена от Brexit и от пандемията, британското правителство предлага план на стойност 30 милиарда лири. Средствата са планирани за различни ключови проекти в социалната и икономическата инфраструктура през следващите 12 месеца. Тази сума ще създаде нови възможности за хиляди висококвалифицирани работници.

Пълният план на страната до 2030-а година определя визия за поставянето на дигиталните технологии и иновациите в центъра на инвестициите в инфраструктурата и доставката - най-ключовите отрасли за държавата. Около 170 от договорите за обществени поръчки на стойност между £15,4 милиарда и £22,4 милиарда, включват именно развитието на технологиите.

Одобриха най-голямото увеличение на данъци във Великобритания от 70 години

Одобриха най-голямото увеличение на данъци във Великобритания от 70 години

Премиерът на Великобритания заяви, че "справедливостта е възтържествувала"

Към днешна дата кризата във Великобритания се задълбочава все повече. Компаниите в страната бързо сменят британски доставчици за сметка на такива от ЕС. За първи път от 1950-а година Обединеното кралство не е сред топ търговските партньори на Германия, което допълнително влошава ситуацията.

На този фон правителството вдига данъците с най-високото ниво от 70 години насам.  Идеята на министър-председателя Борис Джонсън за драстичното увеличение засяга предимно най-богатите, които на практика ще плащат повече от половината от въпросното увеличение. А поводът е подкрепа за здравната система в условията на пандемия.

Продължава и кризата, свързана с доставките. Според британската Федерация по храни и напитки - дните, в които британците са можели да си купят всичко от супермаркета са отминали безвъзвратно.

Дните, в които британците можеха да си купят всичко от супермаркета отминаха

Дните, в които британците можеха да си купят всичко от супермаркета отминаха

Според британската Федерация по храни и напитки времето на изобилие може и никога да не се върне