Китайската енергийна компания PetroChina (дъщерно дружество на China National Petroleum Corporation) е открила значителни запаси от шистов нефт в най-голямото китайско находище Дацин, което се намира в североизточна провинция Хейлундзян, съобщиха от компанията, цитирани от РИА Новости.

"Прогнозираните геоложки запаси от шистов нефт в находището Дацин-Гулонг надхвърлят 1,268 милиарда тона", се казва в официалното изявление на компанията.

Производството на американски шистов нефт ще претърпи рекорден спад през април

Производството на американски шистов нефт ще претърпи рекорден спад през април

Пермският басейн, откъдето идва над половината от продукцията, ще намали производството до 4,5 милиона барела на ден през май

Съобщава се още, че ключовите проучвателни кладенци показват стабилно тестово производство на ниво от 30 кубически метра петрол на ден, а общият обем на добива на суров петрол възлиза на повече от 6 хиляди тона.

"Важен стратегически пробив е постигнат в производството на континентален шистов нефт в басейна на Сонгляо", заявиха от компанията.

Нефтеното и газовото находище на Дацин е открито през 1959-а година. Днес това е най -голямото находище в Китай с геоложки запаси, които възлизат на повече от 5,7 милиарда тона нефт и 1 трилион кубически метра природен газ.

Китай заговори за преразпределение на богатството

Китай заговори за преразпределение на богатството

Поднебесната империя забогатя бързо, но пропастта между бедни и богати расте

През юли тази година стана ясно, че вносът на петрол в Китай намалява с 3% на годишна база за първите шест месеца на годината, отчитайки по-високите цени на суровината в световен мащаб, както и периодите с планови спирания на рафинериите. За първи път от 2013-а година насам страната свива покупките на петрол за полугодието. В периода януари-юни в страната са внесени 260,6 млн. тона петрол, сочат данните на китайските власти. Пекин също така намали квотите за внос на петрол на независимите рафинерии в опит да се справи с големите резерви от суровината, както и да ограничи емисиите въглероден диоксид.

САЩ запазват короната си на най-големия производител на петрол в света

САЩ запазват короната си на най-големия производител на петрол в света

Страната е и най-големият потребител