Президентът на Китай Си Дзинпин даде смело обещание да преразпредели богатството в страната, създавайки още напрежение за най-богатите граждани и компаниите, пише CNN. Пред най-високопоставените лидери в Поднебесната империя Си подчерта, че правителството трябва да създаде система за преразпределение, която да работи в интерес на "социалната справедливост", съобщава официозът Xinhua. Той заяви още, че е "нужно да бъдат регулирани изключително високите доходи и да бъдат окуражени най-богатите хора и компании да връщат повече на обществото". В материала няма подробности как президентът смята да постигне тази цел, но е разумно да се допусне, че това може да стане чрез данъчно облагане.

Си посочва още, че е нужно да има широк и общ просперитет, за да остане комунистическата партия на власт, както и за да може да бъде трансформирана страната в "напълно развита, богата и мощна" до 2049 г., едновековната годишнина на народната република.

"Общият просперитет е просперитет за всички хора. Не просперитетът на шепа от тях". Фразата, произнесена от Си, носи историческо значение в Китай. И носи спомени за употребата ѝ от председателя Мао Дзъдун в средата на миналия век, когато комунистическият лидер призова за драстични икономически реформи, с които да отнеме властта от богатите земевладелци и фермери.

В десетилетията след това Китай успя да се трансформира от бедна държава във втората най-голяма икономика в света и една от най-големите сили в бизнеса и технологиите. Но докато частният сектор и богатството в Поднебесната империя расте - през 2019 г. броят на заможните китайци надхвърли този на богатите американци за първи път - пропастта между бедни и богати расте.