Ускоряването на имунизациите срещу коронавируса и нарастващото търсене на гориво ще повишат глобалното търсене на петрол с 5,95 милиона барела на ден през тази година, дори на фона на кризата от COVID в Индия. Това заявиха от ОПЕК. Организацията на страните износителки на петрол запазва прогнозите си за търсене на петрол непроменени от миналия месец, предава Oil Price.

Търсенето на петрол в световен мащаб ще бъде средно 96,5 милиона барела на ден през 2021 г., заявиха от организацията в своя месечен доклад за пазара на петрол. Това би било с близо 6 милиона барела на ден повече от търсенето през миналата година, като ускорението се очаква през втората половина на 2021 година.

ОПЕК повиши перспективите си за търсене на петрол както за третото, така и за четвъртото тримесечие на 2021 г., съответно със 150 000 барела на ден и 290 000 барела на ден. Подобрената прогноза за търсенето през втората половина на 2021 е резултат най-вече от ускоряването на ваксинационните програми в много региони, смята ОПЕК.

Сред развитите икономики най-голям принос за търсенето ще окажат Съединените щати, въпреки че не се очаква търсенето да се върне на нивата от преди кризата поне през тази година.

В същото време предизвикателствата пред някои страни по отношение на коронавируса остават. "В момента Индия е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с COVID-19 и се сблъсква с проблеми, които ще попречат възстановяването през второто тримесечие. Въпреки това се очаква страната да продължи да подобрява показателите си през втората половина на 2021 г.", пише ОПЕК в своя доклад.

ОПЕК смята, че общото предлагане на петрол от страни извън ОПЕК нараства със 700 000 барела на ден през годината през 2021 година.