Икономическият оптимизъм в еврозоната продължава да намалява и през третия месец на годината, след като регионът показва знаци за по-умерен растеж от очакваното.

Увереността в петте най-големи икономики се срина, като повлече целия индекс до най-ниското му ниво от шест месеца насам. Това е третият пореден спад от 17-годишния връх, постигнат през декември.

Докладът на Европейската комисия е последният от редица, които подсказват, че след 2017 година икономическият растеж във валутния съюз започва процес на охлаждане. Миналата година еврозоната постигна най-бърза експанзия в последните 10 години.

Малко по-късно PMI също показа намаляващ ръст на активността във фабриките и офисите, като повишението не е било толкова бавно от 14 месеца насам. Увереността на инвеститорите също се срина заради опасенията от търговска война.

И все пак Европейската централна банка е уверена в прогнозата за региона. Президентът Марио Драги твърди, че инвестициите се повишават до нива, невиждани от поне десетилетие; дълъг на частни сектор намалява, а капиталните съотношения на здравите банки са с почти 50% по-високи, отколкото преди началото на кризата.

Според ЕЦБ еврозоната ще расте с 2,4% тази година - с 0,1% по-бързо от миналата година.

В същото време инфлацията остава устойчиво под целта от два процента.