Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа проектобюджета за 2019 г., който обещава да помогне на икономиката да възстанови фискалната дисциплина и да намали инфлацията след години на ръст на кредитите и обезценяването на лирата напоследък, пише Bloomberg.

Както бюджетните приходи, така и разходите се очаква да нараснат с около 25% спрямо тази година, запазвайки годишния дефицит на малко над 80 млрд. турски лири (14.2 млрд. долара). Дефицитът ще бъде малко под 2% от $880-милиардното БВП на Турция и малко по-голям от този през тази година, коригиран с инфлацията, предвижда проектобюджетът.

"Възстановяването на ценовата и финансовата стабилност в близко бъдеще" е целта на бюджета, а "икономическото балансиране и бюджетната дисциплина" също са сред неговите приоритети, посочва правителството.

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Ердоган и Анкара имат план как да измъкнат страната от "триъгълника на злото"

След като времената на лесните пари отминаха за турската икономика, политиците трябва да изпълнят обещанията си за по-голяма бюджетна дисциплина, за да успокоят инвеститорите, разтревожени от обезценяването на валутата, което се влоши през август и септември заради санкциите на САЩ.

Паричното и фискалното затягане трябва да бъде част от микса за възстановяване на икономиката след спада на валутата, препоръча Международният валутен фонд по-рано този месец.

Проектобюджетът е знак, че Турция накрая се стреми да ограничи публичните разходи и да се въздържи от създаването на друг бум на кредитирането, задвижван от държавни гаранции, което е необходимо, за да се възстанови поне част от доверието в политиката, изгубено в последните няколко месеца.

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес
Обновена

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да повиши лихвите, действията й са решаващи за икономиката

Все пак съкращенията на разходите, предвидени от правителството, и реалните лихвени проценти, предлагани от турската централна банка, не са далеч от желанията на инвеститорите, които те изразиха по време на падането на валутата преди 2 месеца.

След 9 поредни дни на печалби, лирата спадна с близо 1% срещу долара в търговията в Истанбул в четвъртък, като загубите й за годината са над 32%, по данни на Bloomberg.

Фискална дисциплина

С очаквания на централната банка за потребителска инфлация от 17% през следващите 12 месеца, бюджетният дефицит, предвиден за 2019 г., не показва почти никакво разширяване, когато се коригира с ценови повишения. Според последните официални оценки дефицитът на правителството ще достигне 72.1 млрд. лири (12.78 млрд. долара) в края на тази година.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Правителството първо обяви намеренията си да запази дефицита в реално изражение в средносрочната програма, представена миналия месец, посочвайки цели, които инвеститорите възприеха по-скоро като реалистични, отколкото като амбициозни.

Голямо отклонение от тазгодишния бюджет е размерът на специалните облигации, които правителството може да емитира, увеличен от 1% до 3% от разходите или около 28.5 млрд. лири (5.05 млрд. долара).

Такива ценни книжа могат да бъдат използвани от правителството за предоставяне на капитал за държавните банки и други държавни агенции, съгласно предложението. По дефиниция те не могат да бъдат препродавани на вторичния пазар.