Ако до един месец не бъде подписан договор за обследване на корпуса на 5-и реактор, модернизацията, а от там и животът на енергоблока има опасност да приключи още 2017 г. Това заяви пред Money.bg освободеният вчера директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов. Генов заяви, че централата е одобрила договор за това обследване с консорцуим между руската Росенергоатом и френската EDF.

Консорциумът има за задача в рамките на 24 месеца да проучи какъв е остатъчният ресурс на металната част на корпуса на енергоблока, като това трябва да стане до октомври 2016 г., за да може след това тези документи да бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране, която в рамките на 1 година да прецени дали да издаде нов лиценз на 5-и блок, който има разрешение да работи до октомври 2017 година.

Генов посочи, че проектодоговорът с руско-френския консорциум е изпратен в Българския енергиен холдинг и е много важно от там да не забавят подписването му, защото ако това стане съдбата на 5-и блок става неясна. Той заяви, че се надява документите да бъдат подписани и смяната на ръководството в атоманта електроцентрала да не доведе до нови продължителни преговори.

Вече бившият директор на АЕЦ Козлодуй, заяви че всички останали процедури и ремонти по 5-и блок могат да вървят паралелно с оценката на здравината на корпуса.

Генов допълни, че е реалистично да очакваме животът на 5-и блок да бъде продължен със срок от 20 до 30 години.

Припомняме, че според последните оценки на руските констуктори и производители на 5- и 6 блок на атомната електроцентрала модернизацията им ще струва около 600 млн. евро.

По отношение на 6-блок всичко е върви в срок и аз нямам притеснения на този етап за него, зяви още Генов. Припомняме, че лицензът на този реактор изтича през 2021 г.

По-рано Генов изпрати съобщение до медиите в което отчете направеното от него докато е ръководил АЕЦ Козлодуй:

След една година и близо три месеца на поста изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, който заемам за втори път, горд съм да заявя, че оставям атомната централа в много добро състояние.

С моя екип положихме всички усилия, за да бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на ядрените мощности - от началото на 2014 г. няма непланово спиране на блок или отклонение от графика за работа на блоковете.

Плановият годишен ремонт на пети блок бе извършен успешно през пролетта, ремонтът на шести блок се изпълнява по план и централата навреме ще бъде готова да отговори на повишеното електропотребление в страната в навечерието на предстоящия зимен сезон.

Стабилната работа на съоръженията позволи за първото полугодие на 2014 г. да бъдат произведени 7 902 222 MWh електроенергия, с близо 1 милион повече от същия период на 2013 г., когато са произведени 6 922 019 MWh. В този период доставките ни на свободния пазар също бележат значителен ръст - 4 346 362 MWh, с почти 2 млн. MWh повече от първото полугодие на 2013 г.

За цялата 2013 г. на свободния пазар са предоставени 5 909 467 MWh. По предварителни разчети до края на 2014 г. очакваме доставките да достигнат 8 500 000 MWh.

Ако продължим сравнението и във финансов аспект, приходите от продажби на електроенергия за първите 6 месеца на 2013 г. са 345 млн. лв., като периодът приключва със загуба за АЕЦ от 5,9 млн. лв. От януари до края на юни 2014 г. приходите от продажби на електроенергия вече са 415 млн. лв., и Дружеството отчита печалба от 46,2 млн. лв. (при печалба 42,1 млн. лв. за цялата 2013 г.). За осемте месеца на 2014 г., до края на август, печалбата нараства до 84,5 млн. лв.

Вземанията от НЕК през първите 6 месеца на 2013 г. са в размер 334,2 млн. лв., докато за същия период на 2014 г. намаляват до 169,1 млн. лева.