В резултат на пандемията от COVID-19 през първата половина на тази година, в две трети от страните, предоставили официална статистика, средната месечна заплата пада или расте много бавно. Това показва доклад на Международната организация на труда (МОТ), като експертите смятат, че кризата ще продължи да има отрицателно въздействие върху трудовите възнаграждения.

В същото време положителни данни за една трета от страните се обясняват с факта, че много хора в тях са загубили работата си, така че средната заплата статистически се е увеличила. Държавите, които са предприели мерки за защита на пазара на труда, са избегнали огромните загуби на работни места, но са намалили средните месечни заплати.

Във всички случаи жените и нископлатените работници са особено засегнати. Като се изключат временните финансови помощи, доходите на жените в 28 европейски държави например спаднаха с 8,1%, а при мъжете - само с 5,4%. Половината от нископлатените работници в същите държави са загубили 17,3% от доходите си, отново без да се броят временните обезщетения.

В световен мащаб средната работна заплата спадна с 6,5%, но финансовата помощ от правителствата компенсира около 40% от тези загуби.

"Нарастващото неравенство, свързано с пандемията COVID-19, може да доведе до бедност, както и до социална и икономическа нестабилност", заяви шефът на МОТ Гай Райдър, цитиран от новинарския център на ООН.

Райдър призовава правителствата да приоритизират интересите на обикновения гражданин при възстановяване на икономиката. Има нужда от разработване на политики, които да запазват работни места и да защитават предприемачите, като същевременно намалява неравенството, каза той.

Авторите на доклада анализират системата, чрез която се определя минималната работна заплата, важен инструмент в борбата срещу неравенството, който съществува в 90% от страните членки на МОТ. Въпреки това, дори преди пандемията, около 266 милиона души - 15 процента от тези, които получават заплата - печелят по-малко от законовия минимум. Това се дължи или на нарушения от страна на работодателя, или на факта, че лицето е работило в неформалния сектор. Жените са по-склонни от мъжете да бъдат в това положение.