Париж ще затвори напълно всички барове от вторник. Френското правителство обяви, че има висок процент и риск от зараза.

Ограниченията ще продължат две седмици, съобщиха от кабинета на премиера Жан Кастекс. Вчера Франция съобщи за 12 565 случая на Covid-19,предава BBC.

Новините дойдоха на фона на затварянето на барове и ресторанти в Марсилия през изминалата седмица.

Максималното ниво на предупреждение във Франция влиза в сила, когато степента на инфекция в дадено населено място надвишава 250 на 100 000 души и поне 30% от леглата за интензивно лечение са заети с пациенти с Covid-19.

"Тези мерки, необходими в борбата за ограничаване разпространението на вируса, ще се прилагат за Париж и трите департамента, непосредствено заобикалящи града, за период от две седмици", обясниха от кабинета на министъра.

Ресторантите в града ще трябва да въведат нови санитарни мерки, за да останат отворени, а университетските зали трябва да са не повече от наполовина пълни. Ресторантите и бистрата могат да останат отворени до 22:00.

Работата от вкъщи трябва да бъде приоритетна "повече от всякога", се казва в изявлението.

Според Вътрешния министър Джералд Дарманин затварянето на барове ще бъде трудно за парижани. "Ние сме французи, обичаме да пием, да ядем, да живеем, да се усмихваме и да се целуваме", каза той пред места телевизия.

На 26 септември Марсилия затвори всички барове, ресторанти и фитнес зали за две седмици. Обществените места, включително театри, музеи и кина, също трябваше да бъдат затворени, освен ако не могат да въведат строги антивирусни мерки.

Правителството заяви, че не иска да въвежда ново блокиране в цялата страна, но ще наложи по-строги мерки в онези градове, в които е вирусът е концентриран.

Ситуацията в Европа

В Чешката република е въведено извънредно положение в опит да се ограничи заразата от коронавируса. От понеделник ще бъдат въведени нови мерки за две седмици, включително затваряне на средните училища и ограничаване на ресторантите и баровете до шест клиенти на маса. Основните училища ще останат отворени. През последните две седмици чехите имат втория най-голям брой нови случаи на 100 000 в Европа след Испания и четвъртия най-голям брой смъртни случаи.

Този уикенд испанската столица Мадрид беше блокирана, като три милиона души могат да излязат само извън кварталите. Баровете и ресторантите не могат да обслужват след 20:00 и хората не могат да се срещат групи от над шестима. Честотата на заразяване в Мадрид е около 700 случая на сто хиляди души през последните две седмици. Като цяло в Испания това е почти 300 на всеки 100 000 души, най-сериозно от всички държави в Европа

Италианският здравен министър заяви, че правителството вероятно ще въведе нови мерки за контрол на вируса през следващата седмица. Нарастват инфекциите в южната част на страната. Ограниченията могат да включват задължително носене на маски на открито в цялата страна и нови ограничения за социалните събития.