Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас пое политическата инициатива за установяване на влак между Гърция, България и Румъния, който да свързва трите държави с Украйна. това стана ясно след тристранните срещи с участието на с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на срещата на върха във Варна, съобщава гръцкото издание Oikonomikos Tacydromos.

Стайкурас подкрепя идеята за пускане на влак под европейските цветове на солидарността, за да съживи търговските връзки между средиземноморските пристанища и Украйна.

Той е изпратил писмо за намерения до еврокомисаря по транспорта Адина Вълеан, българския министър на финансите Асен Василев, българския министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и румънския министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Първият високоскоростен влак в Индонезия: бизнес за милиони или икономически крах

Първият високоскоростен влак в Индонезия: бизнес за милиони или икономически крах

142-километрова железопътна линия за над $7 милиарда

По-конкретно проектът за жп връзката, който е в първата пилотна фаза, ще свързва гръцките пристанища Дедеагач и Солун с русенските пристанища в България и Констанца в Румъния, а след това с Молдова и Украйна.

Гръцкият министър предприе тази инициатива, тъй като инвазията на Русия в Украйна създаде икономически и енергийни предизвикателства, които значително засягат веригата на доставките, както и енергийната сигурност на държавите, а също така има значителна необходимост от диверсификация на маршрутите и връзките за товарен транспорт.

Според Стайкурас този проект представлява важна възможност за преодоляване на пречките и забавянията, регистрирани в миналото, за предоставяне на алтернативни възможности в търговските отношения между държавите, като същевременно укрепва транспортните връзки и международния товарен транспорт.

Вагони за милиони: Подробности за "секретния" влак, с който руския президент пътува тайно из страната

Вагони за милиони: Подробности за "секретния" влак, с който руския президент пътува тайно из страната

Брониран, снабден с комуникационни системи и още информация за влака "фантом" на Владимир Путин