Руският президент Владимир Путин везма най-големите мерки за сигурност що се касае до личността му. Той пътува със "секретен" влак, за да избегне използването на самолети, които могат да бъдат следени с устройства за проследяване на полети. Това съобщава бившият офицер от Федерална служба за сигурност на Руската федерация Глеб Каракулов, цитиран от Business Insider и Greek Reporter.

Съобщава се, че производството на секретния влак с 22 вагона на Путин струва около 74 милиона долара. Разходите за поддръжка се оценяват на приблизително 15,8 милиона долара годишно.

"Секретният" влак на Путин

Влакът разполага с набор от луксозни удобства, включително гимнастически салон, известен като "вагон за спорт и здраве", салон за грижа за кожата и масаж, включващ най-съвременни технологии против стареене и пищно декорирана турска парна баня.

Параноята на Путин: Президентът на Русия пътува с влак, за да не бъде следен

Параноята на Путин: Президентът на Русия пътува с влак, за да не бъде следен

Разказ на бивш служител от Федерална служба за сигурност на Руската федерация

Транспортната машина за милиони също така разполага с елегантни спални помещения, изискани вагон-ресторанти и дори специален киносалон.

Влакът има множество вагони, оборудвани с модерни комуникационни системи, за да се гарантира, че руският президент може да остане свързан с членовете на своето правителство по време на пътуванията си. Захранването на влака е подсигурено от дизелов електрогенератор, който осигурява надежден източник на електроенергия.

За гарантирането на максимална сигурност, влакът е брониран. Освен това е оборудван с медицинско и животоспасяващо оборудване.

Глеб Каракулов, бивш член на Федералната служба за сигурност, отговарящ за сигурността на Путин, твърди, че десетки членове на екипажа са на разположение денонощно, за да управляват влака, гарантирайки безпроблемното му функциониране. Всеки член на екипажа преминава карантинни протоколи, за да се гарантира, че Путин не е изложен на риск, докато е на борда.

Вилата на Путин за 3,2 милиона долара във Финландия, която вероятно никога няма да използва (видео)

Вилата на Путин за 3,2 милиона долара във Финландия, която вероятно никога няма да използва (видео)

Тя е построена от негов приятел

Спекулации и отричане

Спекулациите за таен влак, принадлежащ на Путин, отдавна съществуват сред руската общественост. Феновете на влакове в Русия често съобщават за забелязани влакове, движещи се с висока скорост по релсите, липсващи в официалните разписания или железопътните бази данни.