Руският президент Владимир Путин притежава вила за милиони долари във Финландия, но вероятно никога няма да я използва. Изоставената къща е разположена на брега на най-голямото езеро във Финландия и четвърто по-големина в Европа Сайма в югоизточната част на страната, е построена за Путин от близък приятел, а цената е около 3,2 милиона долара. Това се посочва в руското издание The Insider, цитиран от Business Insider.

Триетажната вила има асансьор, винарска изба, подземен гараж, сауна, басейн, билярдна зала, офис и осем бани, или поне това става ясно от плана за строеж, според The Insider. Къщата обаче не е завършена, твърди репортерът на изданието Сергей Кънев. Според публикуван видеозапис се вижда как Кънев влиза в празната къща през отворена врата.

Вътре се намира скеле, купчина строителни материали, плочки, стълба, кабели, хладилници и немонтирана вана.

Снимка 619235

Източник: Youtube

Сроитлството е финансирано от Виктор Хмарин, за който се знае, че е учил с Путин в Ленинградския държавен университет. Сега Хмарин е изпълнителен директор на най-голямата водноелектрическа компания в Русия и е женен за братовчедка на Путин според Forbes.

Според The ​​Insider приятелят на Путин е платил около 541 000 долара за къщата, 216 000 долара за охранителна къща, 432 000 долара за строителни материали и допълнителни разходи за дървени мостове, пътеки, а и други съоръжения. Не е ясно кога е построена къщата, но според информация е било преди юли 2017 г.

Тогава Путин пристига в близкия град Савонлина, където се среща с тогавашния президент на Финландия Саули Ниинистьо.

По-късно Хмарин се опитал да намери купувач за къщата, но не успял. Местоположението на вила на Хмарин в в непосредствена близост до вила Сегрен, друг имот във Финския залив, за който руският опозиционен лидер Алексей Навални твърди, че се използва от Путин като ваканционен имот.

Според кадри от дрон, публикувани от Навални през 2017 г., на територията на имението има кей и хеликоптерна площадка.