Икономическото възстановяване на Америка сериозно забави темпове. Американските работодатели са отворили едва 194 000 работни места през септември, което е още един притеснителен знак, че Covid още вреди на икономиката на страната, пише CNN.

Това е втори пореден месец, в който американската икономика дoбавя по-малко работни места от очакваното. На този фон 7,7 милиона американци остават безработни.

"Търсенето на работна ръка остава сравнително силно, но хората все още се страхуват да се върнат на работа", казва икономистът Брад Макмилън, цитиран от Forbes.

Наемането на нови служители в ресторанти и барове миналия месец е слабо. Работодателите от сектора на хотелиерството са отворили само 74 000 работни позиции миналия месец, далеч по-малко от средния темп. Именно тези сектори бяха най-сериозно засегнати.

Заетостта в сектора на образованието също пада. 26 000 работни места са загубени само през миналия месец.

Въпреки, че пазарът на труда на Америка все още не е върнал предишните си силни позиции, той компенсира многото загуби. Компаниите трудно намират персонал, а това увеличава заплатите. Средната почасово заплащане нараства с 4,6%, което е най-голямото увеличение от февруари насам.