Световноизвестният писател и икономист Робърт Кийосаки предупреди, че действията на правителствата по света като харчене на 16% от световния БВП за пандемията и масовото печатане на пари могат да доведат до икономически срив. И той може да бъде толкова голям, че дори световната резервна валута - щатският долар, да стане "безполезна."

Мнението му се възприема от все по-голям брой макроикономисти, които твърдят, че това, което държавите трябва да правят в този момент на световна криза е да купуват повече злато.

Русия не спира да купува чуждестранна валута и злато

Русия не спира да купува чуждестранна валута и злато

Страната вече е с четвъртите по големина валутни активи в света

В последния епизод на предаването Live from the Vault Кийосаки обясни, че когато "къщата от карти" започне да пада по време на безпрецедентни икономически времена, трябва да се преразгледа начинът, по който хората съхраняват богатството си.

"Големият проблем с фиатните пари е, че те до голяма степен те се основават на обществената вяра в тях", коментира бизнесменът.

Според него има редица начини за съхраняване на богатство, които са независими от която и да е централна банка и които могат да помогнат за смекчаване на въздействието на всяка предстояща икономическа криза.

"Купуването на повече злато и сребро и инвестирането в недвижими имоти и дори криптовалути е правилният начин", казва икономистът.

Авторът на бестселъра "Богат татко, беден татко" допълва, че в настоящата икономическа обстановка "правителствата просто нямат друг избор, освен да печатат повече и повече пари, които нямат реална стойност". В един момент обаче това може да се окаже катастрофално.

Кийосаки съветва инвеститорите да се отдръпнат от всякакви златни и сребърни деривати, било то фючърси или ETF, защото те са "лесни за манипулация". Според него световната ситуация в момента е много подходяща за купуване на физическо злато - любимият хедж срещу пазарните турбуленции.

Bitcoin или злато? Мнението на Рей Далио

Bitcoin или злато? Мнението на Рей Далио

Ако може да притежава само едното, което би избрал той - и защо