Юли се превръща в петия пореден месец, в който продажбите на нови автомобили в Съединените американски щати намаляват, пише BBC.

За General Motors спадът е от 15%, Fiat-Chrysler отчита 10% намаление, а Ford - 7.5% по-малко, сравнено със същия месец на миналата година. От началото на 2017 г. трите компании, както и Toyota, записват спад от между 3 и 7%.

Основна причина затова е съвсем слабият ръст на потребителските разходи - едва с 0.1% от май до юни. Приходите на американците пък остават на стабилни равнища, сочи доклад на Бюрото за икономически анализ.

Мустафа Мохатарем, главен икономист на GM, изрази очакване втората половина на 2017 г. да е доста по-успешна от първата.

Друга причина е решението на автомобилните производители да намаляват продажбите на компании, които се занимават с отдаването на коли под наем заради ниския марджин на печалба, който тези сделки им носят.

След доклада акциите на компаниите намалиха своята стойност. General Motors изгуби 3.39% от стойността си, а Ford - 2.41%. Единствено Toyota, която записа лек ръст от 3.6% през юли, увеличи и цената на ценните си книжа.