Цените на петрола спадат по време на търговия в понеделник на фона на решението на ОПЕК + за увеличаване на производството. Търговците се фокусират и върху ситуацията с разпространението на новите варианти на коронавирус в редица страни по света.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време се търгуват по 72,97 долара за барел, което е с 0,62 долара (0,90%) под цената в края на предходната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха с 0,12 долара (0,2%) - до 73,59 долара за барел.

Цената на фючърсите на WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент възлиза на 71,15 долара за барел, което е с 0,66 долара (0,79%) под крайната стойност от петък. В резултат на предходната търговия стойността на тези договори се увеличи с $ 0,16 (0,2%) - до $ 71,81 за барел.

Страните участнички в споразумението за ограничаване на добива OPEC + решиха да повишат предлагането на петролния пазар, което бе намалено след от май 2020 г.

Сделката се удължава от май 2022 г. до края на 2022 г. От август страните от ОПЕК + започват да увеличават добива на петрол с 400 хиляди барела на денонощие, докато съкращенията не бъдат напълно отменени. Сега те възлизат на 5,8 милиона барела спрямо нивото от октомври 2018 г., Руската федерация и Саудитска Арабия имат отделни референтни бази.

През декември тази година OPEC + ще направи оценка на пазарната ситуация и производствените показатели на участващите страни.

Министрите ще продължат да се срещат всеки месец по време на споразумението и да оценяват ситуацията, да определят обемите на производството за следващия месец, като целят да завършат съкращенията до септември 2022 година.