Цените на петрола продължават да растат в петък на базата на решения на страните участнички в споразумението за ограничаване на долива ОПЕК +. В четвъртък стойността на американския суров петрол WTI се повиши до максимум от април 2019 година.

Министрите на страните от ОПЕК +, неочаквано за пазара, отказаха да увеличат производството на петрол през април с 500 хиляди барела на ден, а Саудитска Арабия удължи собствените си доброволни ограничения върху добива от 1 милион барела на ден за още един месец, обещавайки да върне тези обеми на пазара, когато сметне за добре. Русия и Казахстан отново получиха изключение от правилото и може да увеличат добива си от април.

Така през следващия месец пазарът ще получи 10 пъти по-малко допълнителни обеми от очакваното - само 150 хиляди барела на ден.

"Решението на ОПЕК + показва, че страните са много предпазливи по отношение на перспективите за търсене", каза Ана-Луиз Хитъл, анализатор в Wood Mackenzie.

От Wood Mackenzie, по нейните думи, очакват увеличение на глобалното търсене през 2021 г. с 6,3 милиона барела на ден и прогнозира покачване на цената на Brent през април до 70 -75 долара за барел.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,15 ч. българско време е 67,86 долара за барел, което е с 1,12 долара по-вече от тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията на 4 март тези договори поскъпнаха с 2,67 долара (4,2%) - до 66,74 долара за барел, максимум от 25 февруари.

Цената на априлските фючърси за сорта WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX)в същото време достигна 64,81 долара за барел, което е с 0,99 долара по-високо от нивото при затваряне на пазара в четвъртък . Вчера тези договори се вдигнаха с 2,55 долара (4,2%) - до 63,83 долара за барел, което е най-високата стойност от 30 април 2019 гоидна.

Неочакваният отказ на ОПЕК + да увеличи добива провокира преразглеждане на прогнозите за цената на петрола от анализатори на редица банки.

Така Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на Brent с 5 долара за барел и очаква тя да нарасне до 80 долара за барел през третото тримесечие. Анализаторите от JPMorgan, Австралия и Нова Зеландия Banking Group и Citigroup също подобриха прогнозите си за цените на Brent.