Цените на петрола от основните световни марки спаднаха до най-ниските си равнища от над година насам. Във вторник обаче котировките се покачват в очакване на действията на страните от пакта ОПЕК + в отговор на по-ниското търсене, причинено от новия коронавирус в Китай.

Техническият комитет за наблюдение на споразумениeто за ограничаване на добива OPEC се свика за извънредна среща във вторник и сряда (4-5 февруари), твърдят източници, запознати със ситуацията, съобщава Ройетрс. Въз основа на резултатите от тази среща ще бъде взето решение дали да се свика извънредно заседание на министрите на всички страни-членки на ОПЕК + или само на министри на Комитета за наблюдение (JMMC), който се ръководи от лидерите на съюза - Русия и Саудитска Арабия.

Стойността на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $54,68 за барел, което е с $0,23 по-висока от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията в понеделник, 3 февруари, тези контракти спаднаха с $ 2,17 (3.83%), до $ 54,45 за барел.

Фючърсите на американския еталон WTI за март в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX към този момент поскъпнаха с $0,34 - до $50,45 за барел. До края на предходната сесия цената им спадна с $1,45 долара (2,81%), до 50,11 долара за барел. Сривът в котировките на WTI надхвърли 20% от пиковото ниво, регистрирано на 6 януари, което показва ясно изразен "мечи тренд".

Сред сценариите, които ще бъдат обсъдени на заседанието на техническата комисия на ОПЕК +, има допълнително намаление на производството на петрол с 500 хил. барела на ден до края на кризата, причинена от коронавируса. Друг вариант, според Bloomberg, е временно намаляване на производството на петрол от Саудитска Арабия с 1 милион барела на денонощие.

На 3 февруари източници на агенцията заявиха, че търсенето на петрол в Китай намалява с около 3 милиона барела на ден, което е около 20% от потреблението на фона на разрастващата с епидемия.

Броят на пациентите с пневмония, причинена от новия тип коронавирус, във вторник сутринта в страната възлиза на 20 438 души, смъртните случаи са 25 случая, съобщи, Държавният комитет на Китай по здравни въпроси.